|
Lars von Trier - et interview
Stig Björkman's interview med Lars von Trier om "Riget II", der indeholder mere fyrværkeri i form af komik og skarp satire, flere sære historier og mere tempo end "Riget I". Om ondskaben og menneskets mørke sider og om hans eget forhold til læger, hospitaler og den hypokondri, der efter eget udsagn bare bliver værre og værre.
Efter den første del af "Riget" og kæmpesuccessen med "Breaking the Wawes", kunne du have overladt fortsættelsen af "Riget" til en anden instruktør. Hvad fik dig til at beslutte dig for selv at instruere"Riget II"?
- Jo, altså ...... (en lang pause). Det er svært at svare på. Men jeg skrev historien med Niels Vørsel, så .... Jeg kan faktisk ikke huske hvorfor. Men det var altid meningen, at jeg skulle instruere den. Jeg regner også med, at det vil blive tilfældet med de sidste episoder af "Riget". På en eller anden måde bliver jeg nødt til at være med til det allersidste klip.
- Men samtidig må jeg jo indrømme, at det er en anelse kedeligt at lave noget for anden gang. Jeg har aldrig lavet det samme to gange i mit liv - men jeg går ud fra, at man kan sige, at jeg har ændret mig.
"Riget II" føles meget lettere end "Riget I". Er det fordi du er mere bekendt med personerne i din historie og derfor føler mere for dem nu?
- Jeg tror, at det har mere at gøre med min generelle lægning. Jeg kan li' en dialog, der på samme tid er morsom og skarp. De nye episoder indeholder flere komiske scener end de gamle.
Hvad interesserer dig mest ved serien? Handlingen eller personerne i dramaet?
- Det er et meget svært spørgsmål. Men der er i hvert fald mere fyrværkeri i "Riget II" end i "Riget I", og der er dobbelt så meget fart over de nye episoder end de gamle. I "Riget I" var der sådan cirka fem parallelle handlinger, der udviklede sig samtidig. Nu er der 11 eller 12. Så det tæppe, som Niels Vørsel og jeg har vævet dennegang, er mere komplekst, og de enkelte sidehistorier opererer på et andet plan. Tempoet er som før sagt sat i vejret, for vi må jo til at nærme os slutningen. Og mange af de sidehistorier, som vi har sat på standby, skal gøres færdige.
Vil det sige, at du allerede har en plan for hvordan historien om Riget slutter, og hvordan alle de løse ender skal samles?
- Ja. Selvfølgelig ved jeg præcis, hvordan de løse ender skal samles.
Du henviser til Dantes "Den guddommelige komedie" og siger, at Dante morede sig kosteligt, da han skrev "Helvede", men at det tog ham meget længere at skrive om paradiset? Er det lettere og sjovere at skrive om onde personer end om de gode og håbefulde?
- Sådan følte jeg det før i tiden. Fremfor alt er der flere billeder i det onde. Ondskab er i højere grad baseret på det visuelle, mens der ikke er gode billeder i det gode. Det synligt gode bliver let banalt. Du lader en solstråle passere hen over en person eller en situation, og alt hvad du opnår er, at det bliver alt for patetisk og banalt.
- Da jeg lavede "Breaking the Wawes" var jeg meget bevidst om at undgå den slags billeder. Du ser dem ofte i film i begyndelsen af hvert nyt afsnit - den der hang til romantik. Ondskab derimod giver dig mange flere strenge at spille på. Men jeg har nu aldrig interesseret mig for ondskabens psykologi - ikke spor. Måske er jeg slet ikke interesseret i det onde, men i menneskets mørke sider. Jeg har taget omvejen omkring mennesker, men for at se igennem et menneske, er det meget muligt at du ender med at kigge på ondskaben set ud fra en psykologisk synsvinkel. Men i sig selv har ondskabens psykologi aldrig interesseret mig.
I filmen nævner du "Swedenborg-rummet". Er du interesseret i Swedenborg og hans ideer?
- Nej, jeg ved ikke nok om ham. Vi skulle bare bruge et navn til det her rum, forkammeret til dødens rige. Jeg troede, at jeg havde hørt et navn for et rum, fra hvilket man bliver ført videre. Men vi kunne ikke finde noget på skrift om det. Så opfandt vi i stedet navnet "Swedenborg".
"Riget" er faktisk en god illustration af Swedenborgs filosofiske rationalisme og mysticisme.
- Niels (Vørsel) ved sikkert noget om hans ideer. Jeg går ud fra, at Swedenborg ville have været glad for at få et rum opkaldt efter sig - et tapetseret rum med to stole, to døre og et enkelt maleri af et landskab med en tiger, en slange og et par fugle ....
Mange af dine film handler om kampen mellem to absolutte modsætninger: orden og kaos, godt og ondt ....
- Det er ikke noget, jeg tænker bevidst på, men de klassiske modsætninger er substansen af film som "Riget". De er også karakteristiske for en arena som Rigshospitalet med alle sygdommene, sygeplejersker osv.
I "Riget II" har du skabt en karakter, der personificerer konflikten mellem godt og ondt - Lillebror. Såvel fysisk som psykisk repræsenterer han konflikten.
- Ja, i filmkomediens forklædning. Men jeg synes, at episoderne med Lillebror giver mulighed for mere filosofi og engagement.
"Riget" foregår på Rigshospitalet i København. Hvordan har du det med læger og medicin?
- Ikke særlig godt ....
Og hvad med din egen hypokondri?
- Ja, den bliver værre og værre. Siden marts, hvor vi mødtes sidst, har jeg manøvreret mig igennem fire eller fem forskellige former for cancer, som jeg alle var hårdt angrebet af. Det er forbløffende, hvor mange forskellige slags cancer hypokondri kan være årsag til.
I "Riget" lader du Stig Helmer i Ernst-Hugo Järegårds skikkelse blive ramt af hypokondri.
- Ja, og i de nye episoder bliver det lidt mere satirisk. Der er satire på mange forskellige niveauer. I de første episoder af "Riget" var der også komiske scener, men satiren havde ikke noget mål.
Der kommer flere og flere svenskere ind i historien. Nu har du ikke længere kun Ernst-Hugo Järegård som den svenske hjernekirurg Stig Helmer men også Stellan Skarsgård (fra "Breaking the Wawes") som hans forsvarsadvokat. Er det fordi du med de svenske skuespillere vil rette en kritik mod Danmark. En kritik som du måske ikke kunne få frem med en dansk skuespiller?
- Nej, jeg forbereder en dansk-svensk konfrontation mod historiens opløsning. Men det kan godt være, at vi må til at overveje den del endnu engang, for uheldigvis er svenskerne ved at lukke Barsebäck. Så kan vi ikke spille på det mere.
Men Barsebäck er ikke blevet lukket endnu. Der er stadig debat om sagen, så hvis du er heldig, tager det et stykke tid endnu.
- Det ved jeg, men vi har også andre svenske kort på hånden.... Der bliver mere "slapstick" over "Riget III" tror jeg. Der bliver mere "Olsen-Banden" over det - blandet med rimelig relevant satire. Jeg må indrømme, at jeg har svært ved at finde på mere at sige om "Riget II". Den film er jeg allerede færdig med.
Ja, du er jo allerede midt i en anden film. "Idioterne".
- JA, og den er meget morsom på en helt anden måde. Men det er en helt anden historie .....
Stig Björkman's interview med Lars von Trier er venligst udlånt af Zentropa.
|